چطور از ایزو9001 استفاده کنم؟

فهرست مطالب

ISO 9001 استانداردی است که الزامات یک سیستم مدیریت کیفیت را تعیین می کند و به کسب و کارها و سازمان ها کمک می کند تا کارآمدتر باشند و رضایت مشتری را بهبود بخشند.

پیاده سازی ایزو 9001 چه مزایایی برای کسب و کار یا سازمان من خواهد داشت؟
پیاده سازی یک سیستم مدیریت کیفیت به شما کمک می کند:

  • زمینه کلی سازمان خود را ارزیابی کنید تا مشخص کنید چه کسانی تحت تأثیر کار شما هستند و چه انتظاراتی از شما دارند.
    این به شما امکان می دهد اهداف خود را به وضوح بیان کنید و فرصت های تجاری جدید را شناسایی کنید.
  • مشتریان خود را در اولویت قرار دهید و مطمئن شوید که به طور مداوم نیازهای آنها را برآورده می کنید و از انتظارات آنها فراتر می روید. این می تواند منجر به تکرار سفارشی، مشتریان جدید و افزایش تجارت برای سازمان شما شود.
  • به روشی کارآمدتر کار کنید زیرا همه فرآیندهای شما برای همه افراد در کسب و کار یا سازمان همسو و درک می شود. این کار باعث افزایش بهره وری و کاهش هزینه های داخلی می شود.
  • الزامات قانونی و مقرراتی لازم را برآورده کنید.
  • گسترش به بازارهای جدید، زیرا برخی از بخش ها و مشتریان قبل از انجام تجارت به ISO 9001 نیاز دارند.
  • خطرات مرتبط با سازمان خود را شناسایی و رسیدگی کنید

اصلاً مدیریت کیفیت چیست؟
ISO 9001 بر پایه هفت اصل مدیریت کیفیت استوار است. پیروی از این اصول تضمین می کند که سازمان یا کسب و کار شما به گونه ای تنظیم شده است که به طور مداوم برای مشتریان خود ارزش ایجاد کند. با استواری این هفت ستون، پیاده سازی یک سیستم مدیریت کیفیت بسیار آسان تر خواهد بود. هفت اصل مدیریت کیفیت عبارتند از:

  1. برآورده کردن نیازهای مشتری و فراتر رفتن از آن، تمرکز اصلی مدیریت کیفیت است و به موفقیت بلندمدت شرکت شما کمک خواهد کرد. مهم است که نه تنها اعتماد مشتریان خود را جذب کنید، بلکه آنرا حفظ کنید، بنابراین تطبیق با نیازهای آینده آنها در این مسیر- امری کلیدی محسوب میشود.
  2. رهبری. داشتن یک جهت یا مأموریت یکپارچه که از رهبری قوی ناشی می شود، ضروری است تا اطمینان حاصل شود که همه در سازمان درک می کنند که شما در حال تلاش برای رسیدن به آن هستید.
  1. مشارکت مردم. اگر افراد شایسته، توانمند و متعهد در تمام سطوح کسب و کار یا سازمان خود داشته باشید، ایجاد ارزش برای مشتریانتان آسان تر خواهد بود.
  2. رویکرد فرآیندی. درک فعالیت ها به عنوان فرآیندهایی که به یکدیگر مرتبط می شوند و به عنوان یک سیستم- عمل می کنند، به دستیابی به نتایج سازگارتر و قابل پیش بینی تر کمک می کند. افراد، تیم‌ها و فرآیندها در خلأ وجود ندارند و اطمینان از آشنایی همه با فعالیت‌های سازمان و نحوه تناسب آنها با یکدیگر، در نهایت- کارایی را بهبود می‌بخشد.

اطلاعات بیشتر در مورد ارزش و مزایای این اصول مدیریت کیفیت و همچنین برخی نکات مفید برای به کارگیری آنها در سازمانتان را می توانید در ISO 9000 بیابید که به اصول مدیریت کیفیت می پردازد.

  1. بهبود. سازمان های موفق تمرکز مداوم بر بهبود دارند. اگر می خواهید به ارائه ارزش برای مشتریان خود ادامه دهید، واکنش به تغییرات محیط داخلی و خارجی ضروری است. امروزه که شرایط به سرعت در حال تغییر است، این امر از اهمیت بالایی برخوردار است.
  2. تصمیم گیری مبتنی بر شواهد. تصمیم گیری هرگز آسان نیست و به طور طبیعی مستلزم درجه ای از عدم اطمینان است، اما اطمینان از اینکه تصمیمات شما بر اساس تجزیه و تحلیل و ارزیابی داده ها است، به احتمال زیاد نتیجه مطلوب را ایجاد می کند.
  3. مدیریت روابط. کسب و کارها و سازمان های امروزی در خلاء کار نمی کنند. شناسایی روابط مهمی که با طرف های ذینفع مانند تامین کنندگان خود دارید – و تنظیم برنامه ای برای مدیریت آنها – باعث موفقیت پایدار خواهد شد.

چگونه شروع کنم؟

نکته 1 – اهداف خود را مشخص کنید. چرا می خواهید استاندارد را پیاده سازی کنید؟
نکته 2 – مطمئن شوید که مدیریت ارشد در این پروژه همراه شماست. بسیار مهم است که همه – از بالا به پایین – از ابتکار عمل و اهداف آن حمایت کنند. اگر با این مشکل دست و پنجه نرم می کنید، مقالاتی مانند بهره بردن از مزایای ISO 9001 و ISO 9001: Debunking the myths ممکن است کمک کند.
نکته 3 – فرآیندهای کلیدی سازمان خود را برای رسیدن به اهداف خود و همچنین نیازهای مشتریان خود شناسایی کنید. در هر یک از این فرآیندها، مطمئن شوید که نیازهای مشتریان خود را درک کرده اید و می توانید تضمین کنید که این خواسته ها برآورده می شوند. این اساس سیستم مدیریت کیفیت شما را تشکیل می دهد.

ساختار استاندارد چگونه است؟
ISO 9001:2015 (جدیدترین نسخه استاندارد) از تعدادی بخش مختلف تشکیل شده است که هر بخش بر روی الزامات مربوط به جنبه های مختلف یک سیستم مدیریت کیفیت تمرکز دارد.

  • بند 0-3 – معرفی و دامنه استاندارد
  • بند 4 – زمینه سازمان
  • بند 5 – رهبری
  • بند 6 – برنامه ریزی
  • بند 7 – پشتیبانی
  • بند 8 – عملیات
  • بند 9 – ارزیابی عملکرد
  • بند 10 – بهبود

چگونه می توانم گواهینامه استاندارد دریافت کنم؟

چندین نهاد صدور گواهینامه را ارزیابی کنید.

  • بررسی کنید که آیا سازمان صدور گواهی از استاندارد CASCO مربوطه استفاده می کند یا خیر.
    CASCO (کمیته ارزیابی انطباق ISO) تعدادی استاندارد مربوط به فرآیند صدور گواهینامه را تولید کرده است. ISO/IEC TS 17021-3:2013 الزامات را برای نهادهایی که ممیزی و گواهینامه سیستم های مدیریت کیفیت را ارائه می کنند را تعیین می کند.

بررسی کنید که سازمان صدور گواهینامه معتبر است.

برای یافتن یک نهاد صدور گواهینامه معتبر، با سازمان ملی اعتباربخشی در کشور خود تماس بگیرید یا از انجمن بین المللی اعتباربخشی بازدید کنید.

اعتباربخشی چیست؟
اعتباربخشی به رسمیت شناختن رسمی توسط یک طرف مستقل (که عموماً به عنوان “سازمان اعتباربخشی” شناخته میشود) است که یک نهاد صدور گواهینامه بر اساس استانداردهای بین المللی عمل می کند – نوعی گواهی از سازمان گواهی کننده.

استانداردهای دیگر در خانواده ISO9001 :
ISO 9001 شناخته شده ترین استاندارد ISO در مورد کیفیت است، اما استانداردهای بسیار دیگری وجود دارد که میتواند به شما کمک کند تا از مزایای کامل سیستم مدیریت کیفیت بهره مند شوید و رضایت مشتری را در قلب کسب و کار خود قرار دهید.

  • ISO 9000 حاوی توضیحات مفصلی در مورد هفت اصل مدیریت کیفیت و همچنین نکات مفید بسیاری در مورد چگونگی اطمینان از منعکس شدن این اصول در نحوه کار شما می باشد. همچنین شامل بسیاری از اصطلاحات و تعاریف استفاده شده در ISO 9001 است و یک سند همراه مفید برای کمک به شما در ایجاد یک سیستم مدیریت کیفیت موفق است.
  • ISO 9004 راهنمایی هایی را در مورد چگونگی دستیابی به موفقیت پایدار با سیستم مدیریت کیفیت ارائه میدهد.
  • ISO 19011 راهنمایی هایی را برای انجام ممیزی های داخلی و خارجی ISO 9001 ارائه می دهد. ممیزی های داخلی خوب به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که سیستم مدیریت کیفیت شما به قول خود عمل می کند و شما را برای ممیزی خارجی آماده می کند.

دبیرخانه مرکزی سازمان بین المللی استاندارد ISO
Chemin de Blandonet 8
صندوق پستی 401
CH – 1214 ورنیه، ژنو
سوئیس
iso.org
© ISO، 2019
تمامی حقوق محفوظ است
شابک 978-92-67-10640-3

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند