IEC مخفف International Electrotechnical Commission به معنی کمیسیون بینالمللی الکتروتکنیک است. این سازمان بینالمللی استانداردسازی در زمینههای الکتریکی، الکترونیکی و فناوریهای مرتبط فعالیت میکند و استانداردهایی برای طیف گستردهای از تجهیزات، سیستمها و خدمات الکتریکی و الکترونیکی ارائه میدهد. IEC نقشی کلیدی در توسعه و هماهنگی استانداردهای بینالمللی دارد و تلاش میکند تا از سازگاری و ایمنی محصولات و سیستمها در سطح جهانی اطمینان حاصل کند.
IEC (کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکی) که در سال 1906 تأسیس شد، سازمان پیشرو در جهان برای تهیه و انتشار استانداردهای بین المللی برای کلیه فناوری های الکتریکی، الکترونیکی و مرتبط است. اینها در مجموع به عنوان “الکتروتکنولوژی” شناخته می شوند.
IEC چه میکند؟
ما برای ایمنی، پایداری و تجارت جهانی تلاش میکنیم.
IEC یک سازمان عضویت جهانی و غیرانتفاعی است که زیرساختهای کیفی و تجارت بینالمللی کالاهای الکتریکی و الکترونیکی را زیربنای کار آن تشکیل میدهد. کار ما نوآوری فنی، توسعه زیرساخت های مقرون به صرفه، دسترسی کارآمد و پایدار به انرژی، شهرسازی هوشمند و سیستم های حمل و نقل، کاهش تغییرات آب و هوا را تسهیل می کند و ایمنی مردم و محیط زیست را افزایش می دهد.
IEC حدود 170 کشور را گرد هم می آورد و یک پلت فرم جهانی، بی طرف و مستقل استانداردسازی و ارزیابی انطباق را برای 30000 کارشناس در سطح جهان فراهم می کند. این 4 سیستم ارزیابی انطباق را مدیریت می کند که اعضای آن گواهی می دهند که دستگاه ها، سیستم ها، تاسیسات، خدمات و افراد در صورت نیاز کار می کنند.
IEC حدود 10000 استاندارد بین المللی IEC را منتشر می کند که همراه با ارزیابی انطباق، چارچوب فنی را فراهم می کند که به دولت ها اجازه می دهد زیرساخت های کیفیت ملی و شرکت ها در هر اندازه ای را برای خرید و فروش محصولات ایمن و مطمئن در اکثر کشورهای جهان ایجاد کنند. استانداردهای بین المللی IEC به عنوان مبنایی برای مدیریت ریسک و کیفیت عمل می کنند و در آزمایش و صدور گواهینامه برای تأیید اینکه آیا وعده های سازنده عمل می شود استفاده می شود.
کاری که IEC انجام میدهد زیربنای تمام 17 هدف توسعه پایدار سازمان ملل است.
با 170 کشور عضو IEC یک شبکه جهانی را ساخته که 99 درصد از جمعیت جهان را پوشش می دهد و یک برنامه رایگان به کشورهای در حال توسعه ارائه می دهد.
تا کنون 10.000 استاندارد بین المللی را توسعه داده که نشان دهنده یک اجماع جهانی از دانش روز است.
IEC با کمک چهار سیستم ارزیابی انطباق که گستره فناوری های الکتریکی و الکترونیکی را پوشش می دهد- تا کنون بیش از یک میلیون گواهینامه را صادر کرده است.
در حال حاضر IEC با بیش از 100 سال تخصص و بهره گیری بیش از 30000 متخصص در حال فعالیت است.
IEC در چه حیطه هایی فعالیت میکند؟
انرژی
از دسترسی به برق گرفته تا بهبود پایداری و هوشمندی شبکههای الکتریکی موجود، کار IEC در استانداردسازی و ارزیابی انطباق به اطمینان از تولید و انتقال ایمن برق و مصرف کارآمد کمک میکند.
در راه جامعه ای تمام الکتریک
تولید، انتقال، توزیع، ذخیره سازی و استفاده از برق در حال تغییر برای پاسخگویی به تقاضای روزافزون جهانی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. استانداردهای بین المللی IEC همراه با ارزیابی انطباق، زیربنای کل زنجیره انرژی، از تولید الکتریسیته تا استفاده از آن توسط میلیاردها دستگاه است.
این منطقه یک نمای کلی از کار IEC برای خدمات انرژی پایدار، انعطاف پذیر و مقرون به صرفه، روی شبکه و خارج از شبکه ارائه می دهد.
پشتوانه توسعه پایدار
کار IEC به همه 17 SDG کمک می کند. زیربنای توسعه اقتصادی پایدار را فراهم می کند.
IEC و اهداف توسعه پایدار
استانداردهای بین المللی IEC و سیستم های ارزیابی انطباق IEC (CA) به همه 17 SDG کمک می کند. آنها پایهای را فراهم میکنند که به همه کشورها اجازه میدهد زیرساختهای پایدار و انعطافپذیر را برای تحریک توسعه اقتصادی و نوآوری ایجاد کنند و بهترین شیوه جهانی را برای مدیریت کیفیت و ریسک اعمال کنند.
استانداردهای بین المللی IEC شامل اجماع جهانی در مورد روش ها، فرآیندها و مشخصات هستند و اغلب در مقررات استفاده می شوند. آنها دسترسی به فناوری و نوآوری را افزایش می دهند، توسعه، انتقال و انتشار فناوری های سازگار با محیط زیست را ترویج می کنند و مشارکت در تجارت جهانی را تسهیل می کنند.
اقدام اقلیمی
کار IEC برای ساختن جهانی پایدارتر و سازگار با محیط زیست ضروری است.
حمایت از اقتصاد چرخشی
استانداردهای بین المللی IEC در حمایت از سازمان ها برای دستیابی به حداقل تاثیر بر محیط زیست و استفاده بهینه از منابع کلیدی هستند. تغییر به سمت یک مدل اقتصادی که چرخههای مستمر بازیابی و احیای محصولات و مواد را معرفی میکند که به عنوان اقتصاد چرخشی شناخته میشود، در حال افزایش است و به استانداردهایی نیاز دارد.
IEC استانداردهای متعددی را منتشر کرده است که به کارایی مواد می پردازد و کمیته های فنی نیز با توجه به افزایش تعداد “زمان عمر” محصولات و قطعات از طریق استفاده مجدد از محصول و استفاده از اجزای استفاده شده و محتوای بازیافتی، موضوعاتی مانند الزامات ایمنی و ایمنی را در نظر می گیرند.
استانداردهای بین المللی IEC همچنین به مواد و فرآیندهای مورد استفاده در ساخت تجهیزات و سیستم های الکتروتکنیکی می پردازد. معمولاً به عنوان “مواد خطرناک” شناخته می شوند، این عناصر یا ترکیباتی هستند که میتوانند عواقب جدی بر محیط زیست یا رفاه انسان داشته باشند. تخصص IEC توسط مقامات نظارتی دولتی در سراسر جهان استفاده می شود تا اطمینان حاصل شود که راه حل های بهینه برای مدیریت این مواد ارائه شده است.
IEC دارای یک کمیته مشورتی اختصاصی در مورد جنبه های زیست محیطی (ACEA) است که تلاش های IEC را برای اطمینان از اینکه استانداردهای بین المللی IEC شامل مشخصاتی که به محیط زیست آسیب می رساند را هماهنگ و هدایت می کند. علاوه بر این، کمیته فنی 111 به طور خاص به نوشتن استانداردهای بین المللی در مورد جنبه های زیست محیطی الکتروتکنولوژی اختصاص داده شده است.
خدمات زیست محیطی حامی اقتصاد چرخشی
استفاده از خدمات IECQ برای حمایت از اقتصاد چرخشی برای کمک به صنعت برای مدیریت کارآمدتر منابع و به حداقل رساندن ضایعات، از جمله زباله های مضر محیطی.
طراحی آگاهانه محیطی (طراحی زیست محیطی) مطابق با استاندارد IEC 62430 مدیریت فرآیند مواد محدود/خطرناک (HSPM) به IECQ QC 080000 تأیید ادعای ردپای کربن به سیستم ارزیابی کیفیت ISO 14067 IEC، IECQ گواهینامه جهانی تایید شده و خدمات تأیید اقتصاد چرخشی را ارائه می دهد. نهادهای صدور گواهی (CB) که بسیاری از آنها به خوبی شناخته شده اند و در بیش از 40 کشور فعال هستند، با گواهینامه های بین المللی IECQ و بیانیه های تأیید که به صورت عمومی در سیستم گواهی آنلاین متمرکز IECQ قابل دسترسی هستند.
ایجاد تاب آوری و افزایش پایداری
دانشمندان بر این باورند که فعالیت های انسانی از اواسط قرن بیستم باعث گرم شدن سریع سیستم آب و هوای زمین شده است. انتظار می رود که این امر باعث افزایش فراوانی رویدادهای شدید آب و هوایی شود، به طوری که تعداد افراد تحت تاثیر سیل، طوفان، موج گرما و خشکسالی در حال افزایش است.
استانداردهای IEC، همراه با آزمایش و صدور گواهینامه، به کشورها و صنایع کمک می کند تا فناوری های پایدارتری را اتخاذ کنند. آنها همچنین به تقویت انعطاف پذیری زیرساخت ها در برابر بلایا، کاهش خطرات بلایا، تسریع بهبود و تأثیر کلی کمک می کنند.
استفاده از منابع تجدیدپذیر
استفاده در مقیاس وسیع از انرژی های تجدیدپذیر می تواند به کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی، مبارزه با گرمایش زمین و بالا بردن استانداردهای زندگی مردم در کشورهای در حال توسعه کمک کند. استانداردهای بین المللی IEC و سیستم های ارزیابی انطباق پایه ای برای اطمینان از ایمنی و عملکرد این سیستم ها، ترویج تجارت بین المللی محصولات یکنواخت با کیفیت بالا و حمایت از انتقال تخصص از سیستم های انرژی سنتی را فراهم می کند.
IEC چندین کمیته فنی دارد که در زمینه انرژی های تجدیدپذیر و پاک کار می کنند و به حوزه هایی مانند انرژی آبی، انرژی اقیانوسی، انرژی خورشیدی، توربین های بادی، فناوری های پیل سوختی و انرژی هسته ای می پردازند.
تسریع اقدامات جهانی
کار IEC راهحلها و چارچوبهای ملموسی را برای سیاستگذاران، تنظیمکنندهها و دولتها در سراسر جهان ارائه میکند تا امکان تغییر را فراهم کند.
این اجلاس سران COP را که طرفها را برای تسریع اقدامات در راستای اهداف توافقنامه پاریس و کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوایی گرد هم میآورد، حمایت میکند. IEC یک چارچوب سازمانی جهانی ارائه می دهد که امکان همکاری هزاران متخصص از بیش از 170 کشور را فراهم می کند. آنها دانش و تخصص خود را برای ایجاد شالوده فنی به اشتراک می گذارند که به دولت ها اجازه می دهد تا سیاست های آب و هوایی خود را اجرا کنند و تولید کنندگان محصولات و سیستم هایی را به طور مداوم ایمن، پایدار و قابل اجرا بسازند.
کار IEC ساخت و نگهداری شبکههای الکتریکی انعطافپذیر را برای شرکتها آسانتر میکند که میتوانند بهتر در برابر حوادث آب و هوایی شدید مقاومت کنند. این امر دولت ها را قادر می سازد تا از خدمات مستمری مانند روشنایی، بهداشت آب، فرآوری مواد غذایی، خدمات پزشکی یا حمل و نقل در هنگام طوفان، آتش سوزی جنگل ها و سیل اطمینان حاصل کنند.
همچنین چارچوبی را برای ساخت و استفاده از سیستمهای انرژی تجدیدپذیر فراهم میکند و استفاده از فرآیندها و فناوریهای کارآمد انرژی را ترویج میکند که به نوبه خود به کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک میکند. همچنین راه را برای شیوههای حملونقل سبزتر هموار میکند، زمینه را برای اقتصاد دایرهای آماده میکند و زمینه را برای فناوریهای جدید حفظ محیط زیست در صنایع مختلف، مانند مراقبتهای بهداشتی، لوازم الکترونیکی مصرفی یا حملونقل فراهم میکند.
درباره IEC
IEC نزدیک به 170 کشور را گرد هم می آورد و حدود 30000 کارشناس بر روی پلتفرم جهانی IEC همکاری می کنند تا اطمینان حاصل شود که محصولات در همه جا به طور ایمن با یکدیگر کار می کنند.
درک استانداردها
استاندارد روشی توافق شده برای انجام کاری به روشی ثابت و قابل تکرار است. استانداردها حداقل الزامات را از نظر ایمنی، قابلیت اطمینان، کارایی و اعتماد تعیین می کنند
استاندارد بین المللی چیست
استانداردهای بین المللی IEC منعکس کننده اجماع جهانی و خرد مستحب هزاران متخصص فنی است که توسط کشورهایشان برای شرکت در IEC تفویض شده اند.
آنها دستورالعمل ها، دستورالعمل ها، قوانین یا تعاریفی را ارائه می دهند که سپس برای طراحی، ساخت، نصب، آزمایش و گواهی، نگهداری و تعمیر دستگاه ها و سیستم های الکتریکی و الکترونیکی استفاده می شود.
استانداردهای بین المللی IEC برای مدیریت کیفیت و ریسک ضروری هستند. آنها به محققان کمک می کنند ارزش نوآوری را درک کنند و به تولید کنندگان اجازه می دهند محصولاتی با کیفیت و عملکرد ثابت تولید کنند. استانداردهای بین المللی IEC همیشه توسط کارشناسان فنی استفاده می شود. آنها همیشه داوطلبانه و بر اساس اجماع بین المللی کارشناسان بسیاری از کشورها هستند.
استانداردهای بین المللی نیز مبنای آزمایش و صدور گواهینامه را تشکیل می دهند.
استانداردهای بینالمللی نیز اغلب توسط کشورها یا مناطق برای تبدیل شدن به استانداردهای ملی یا منطقهای اتخاذ میشوند. به عنوان مثال، نزدیک به 80 درصد از استانداردهای برق و الکترونیک اروپا در واقع استانداردهای بین المللی IEC هستند.
از طرف دیگر، مقررات قوانین یا دستورالعمل هایی هستند که توسط یک مقام ملی یا منطقه ای تهیه و نگهداری می شوند. به طور کلی، رعایت مقررات الزامی است.
با این حال، بسیار رایج است که مقررات فنی به استانداردهای بین المللی رجوع کنند، زیرا استانداردها به جلوگیری از جزئیات یا توصیفی شدن بیش از حد قانون کمک می کنند. این رویکرد به قوانین اجازه می دهد که به روز بمانند، زیرا استانداردها به طور مرتب بررسی و به روز می شوند.
هیئت مدیره استانداردسازی
SMB (هیئت مدیریت استانداردسازی) مسئول مدیریت و نظارت بر کار استانداردسازی IEC است. SMB یک نهاد تصمیم گیری است که به هیئت IEC (IB) گزارش می دهد.
فرآیند توسعه
IEC دارای فرآیند توسعه استانداردهای واضح، تثبیت شده و کاملاً کنترل شده است. این قانون بر توسعه و انتشار استانداردهای بین المللی IEC و سایر انواع انتشارات نظارت دارد و شامل زمان کافی برای اظهار نظر توسط همه ذینفعان در مراحل مختلف توسعه است.
کمیته های ملی کمیسیون مستقل انتخابات (اعضای IEC)، در هر مرحله از پروسه مشارکت دارند.
انتشارات IEC در بیش از 200 کمیته فنی و کمیته فرعی (TC/SCs) و صدها گروه کاری که هر کدام مسئول یک حوزه فناوری خاص هستند، توسعه یافته است.