امروزه گنجاندن مفاهیم مدیریت سبز یکی از اصلی ترین بخش ها در تدوین استراتژی های منابع انسانی و منابع زیست محیطی است. در واقع اخذ گواهی مدیریت سبز به این معناست که شما توانسته اید اهداف و راهبردهای زیست محیطی را بر طبق اصول و استانداردهایی که طبق قوانین موجود وضع شده است، پیش ببرید. یکی از مهم ترین اهداف هر کسب و کار، توسعه همه جانبه بیزنس خود برای رسیدن به یک سیستم کارآمد است. یکی از بخش هایی که باید به توسعه و پیاده سازی آن در سیستم کسب و کار توجه کرد، مدیریت سبز است.
مدیریت سبز چیست؟
مدیریت سبز در دهه 1990 ظهور کرد و در سال 2000 به یک شعار بین المللی تبدیل شد و سازمان ها را الزام کرد تا با اصلاح و بازنگری کلیه واحدهای کسب و کار خود، آسیب های ناشی از آن را هم برای انسان ها و هم برای محیط زیست به حداقل برساند. مدیریت سبز یکی از مفاهیم مدرن در بحث های مدیریتی است که اگرچه شامل ارکان ایزو نیست، اما از ملزومات حفظ سلامت خود و محیط زیست اطرافمان به شمار می آید و بر 6 مورد زیر تمرکز دارد:
1. مدیریت انرژی (برق و گاز)
در بحث مدیریت انرژی، میزان معقول مصرف آب، برق و گاز با توجه به تعداد نفرات ساکن یا مشغول به کار در ساختمان محاسبه می شود و با رقم درج شده در قبوض مقایسه می گردد. اگر رقم قبوض در رنج استاندارد نباشد، به این معناست که باید در نحوه و میزان مصرف تجدیدنظر و تغییر رویه ایجاد گردد. در واقع مدیریت سبز با ارائه راهکارهایی مناسب، به حل این مشکل می پردازد.
2. مدیریت مصرف آب
در مدیریت مصرف آب نیز باید راهکارهایی برای کاهش مصرف آب و نزدیک شدن به الگوی بهینه مصرف انجام شود.
3. مدیریت پسماند
برای مثال آب مصرفی نباید مستقیما وارد فاصلاب های صنعتی شود و بهتر است پیش از ترکیب با شیرابه های صنعتی، در موارد دیگر مصرف شود؛ مثل آبیاری فضای سبز و یا اینکه پیش از ورود به فاضلاب، ابتدا تسویه شود. مثال دیگر برای مدیریت پسماند، کاهش مصرف کاغذ به وسیله سیستمی کردن کارها و جایگزین کردن نرم افزارها برای جلوگیری از بروکراسی است. همچنین سرنوشت کاغذهای مصرف شده چیست؟ آبا بازیافت می شوند؟ آیا تفکیک زباله خشک و تر در این محیط کاری انجام می شود؟ در صورتی که پسماند خطرناک دارند، نحوه دفع آن چگونه است؟
4. مدیریت حمل و نقل خودرو
یکی از راهکارهای مدیریت سبز برای حمل و نقل خودروها این است که تمامی وسایل نقلیه، اعم از اتومبیل و موتور سیکلت، بایستی گواهی معاینه فنی داشته باشند. همچنین در صورت تعویض روغن موتور یا ترمز و سایر لوازم مصرفی، مدیریت پسماند بایستی انجام شود. همچنین در صورت داشتن خودروهای دیزلی، باید آن ها را بنزینی کنند.
5. مدیریت ساختمان و تجهیزات آن
عدم استفاده از تجهیزات مستعمل و بازسازی تاسیسات ساختمان نظیر موتورخانه ها و شیرآلات، از جمله مواردی است که در بحث مدیریت ساختمان و تجهیزات به آن می پردازیم.

6. آموزش و فرهنگ سازی برای افراد ساکن یا شاغل در آن محل
آموزش و فرهنگ سازی برای کارکنان و یا ساکنین در ساختمان، کمک می کند تا تمامی موارد ذکر شده، به صورت یکپارچه انجام شود و خللی در این امر وارد نگردد.
پس اگرچه مدیریت سبز یک گواهی ایزو نیست، اما دستورالعمل های آن برگرفته از استانداردهای ایزو 14001 (ایزو محیط زیست)، ایزو 50001 (مدیریت انرژی) و ایزو 16001 (موتورخانه ها) است. سازمان محیط زیست موارد مرتبط با مدیریت سبز را از این سه ایزو استخراج نموده است و بر پایه آن الزاماتی را تدوین نموده است.
نحوه امتیازبندی سازمان محیط زیست برای مدیریت سبز به شرح زیر است:
- مدیریت انرژی: 300 امتیاز
- مصرف آب: 300 امتیاز
- مدیریت پسماند: 100 امتیاز
- مصرف سوخت وسایل نقلیه: 100 امتیاز
- آموزش و فرهنگ سازی: 100 امتیاز
برای اخذ این گواهینامه، باید حداقل 800 امتیاز از مجموع 1000 امتیاز را دریافت کنید. همچنین شایان ذکر است که این گواهینامه یکساله می باشد و شرکت ارائه دهنده گواهینامه، پس از سررسید یکسال، ممیزی های لازم را انجام می دهد تا در صورت عدم رعایت برخی از موارد ذکر شده، به اصلاح آن ها بپردازند.
چگونه برای اخذ گواهی مدیریت سبز اقدام کنم؟
با مطالعه مقدمه مطلب از اهمیت اخذ گواهی مدیریت سبز و چیستی آن آشنا شدید. اخذ گواهی مدیریت سبز منحصر به کسب و کار خاصی نیست و تمامی واحدهای صنعتی، کارخانجات تولیدی، شرکت های خدماتی و غیره ملزم به رعایت دستورالعمل های آن هستند. این دستورالعمل توسط سازمان محیط زیست ایران تدوین شده و به تصویب هیئت دولت رسیده است. پیرو ماده 38 قـانون اساسی در باب برنامه ششم توسعه کشور و آیین نامه اجرایی آن
“ حاکمیت ایران کلیه دستگاه های اجرایی، موسسات و نهادها را اعم از دولتی و غیردولتی موظف نموده است تا در جهت کاهش اعتبارات هزینه ای دولت، اعمال سیاست های مصرف بهینه منابع پایه و محیط زیست برای اخذ و اجرای برنامه های مدیریت سبز که شامل مدیریت مصرف انرژی، آب، مواد اولیه و تجهیزات، کاهش مواد زائد و بازیافت است، اقدام نمایند.“
پس از ابلاغ این قانون به ارگان های دولتی و نهادهای غیر دولتی، مدیران ارشد سازمان باید برای اخذ این مدرک اقدام نمایند تا تاییدیه سازمان محسط زیست را در قالب گواهی مدیریت سبز دریافت نمایند. هم اکنون این سوال برای شما پیش می آید که چطور و چگونه باید برای اخذ این گواهی اقدام نمود؟ در این بخش از مطلب همراه ما باشید تا پاسخ سوالات خود را در این زمینه دریافت کنید.
نکته مهم: اگرچه اخذ گواهی مدیریت سبز برای ساختمان های خصوصی و شخصی الزامی نیست، اما شرکت های ساختمان سازی می توانند با اخذ مدیریت سبز، گامی در جهت تبلیغ و تثبیت برند خود بردارند. زیرا این ادعا را دارند که پروژه های ساختمان سازی خود را کاملا مطابق با دستورالعمل های سازمان محیط زیست ساخته اند و آسیبی از سوی آن ها متوجه انسان ها و محیط زیست نمی باشد. امروزه ساخت سازه هایی که بیشترین سازگاری را با محیط زیست و کمترین میزان مصرف انرژی را داشته باشند، به شدت احساس می شود.
هیوا، شرکت ارائه دهنده گواهی مدیریت سبز
یکی از معتبرترین شرکت هایی که سازمان محیط زیست صلاحیت آن را برای برگزاری دوره های ایزو و اجرای برنامه های مدیریت سبز تایید نموده است، شرکت بین المللی مهندسی هیوا است که با 19 سال سابقه، یکی از بهترین فعالان در این حوزه است. زمانی که نامه ابلاغ محیط زیست را برای اخذ گواهی مدیریت سبز دریافت می کنید، می توانید با مراجعه به هیوا، نسبت به اجرایی کردن 6 شاخصه اصلی که شامل مدیریت انرژی، مدیریت مصرف آب، مدیریت پسماند، مدیریت خورو، مدیریت ساختمان و آموزش و فرهنگ سازی است، اقدام نمایید. در واقع این وظیفه ماست که با ارائه راهکارهای مناسب، 6 اصل بالا را در مجموعه شما اجرا کرده و ضمن برطرف نمودن نقص ها، نقاط قوت را بهبود ببخشیم. پس از آن، سیستم گزارش گیری سالیانه هیوا مجموعه شما را مجددا به لحاظ شاخصه های گفته شده بررسی می کند و در صورت اصولی بودن روند کار، گواهینامه شما را تمدید می کند تا بتوانید تاییدیه محیط زیست را اخذ نمایید.
سخن پایانی
دولت ها در سراسر جهان شروع به اتخاذ اقتصاد سبز که به عنوان یک استراتژی برای کاهش خطرات زیست محیطی شناخته می شود، کرده اند. مدیریت سبز به معنای مشارکت مدیریت در مسائل زیست محیطی و تلاش برای ارائه سیستم هایی برای کاهش فعالیت های مضر است که برای ارتقای پایداری زیست محیطی کار کنند. تعریف دیگر مدیریت سبز این است که فرآیندی گسترده، سیستماتیک و مستمر برای پایش، پیشگیری و کنترل آلاینده های محیطی است. هیوا یک مجتمع بین المللی مهندسی است که با سنجش کلی محیط کسب و کار شما، راهکارهایی را برای بهینه سازی الگوی مصرف و مدیریت پسماند ارائه می دهد و پس از برآورده شدن این موارد توسط شما، گواهینامه مدیریت سبز به شما اعطا می گردد. برای برقراری ارتباط با ما، با شماره تلفن های درج شده در سایت هیوا تماس بگیرید.