اخذ گواهی ایزو 9001 | ISO 9001

سیستم مدیـریت کیفیـت

Quality Management System

سازمان بین المللی استاندارد (ISO) در سال1987 توسط کمیته فنی (TC 176)، استانداردهای سری 9001 ISO را عرضه نمود . استاندارد ISO 9001:2015 مبتنی بر چرخه بهبود PDCA (برنامه‌ریزی، اجرا، کنترل و اقدام برای بهبود) می باشد و با تکیـه بر رویکرد فرآیندی و منطبق با بهبود مداوم، بر مدیریت کیفیت تمرکز داشته و سازمانها را جهت کسب فرصت های جدید در محیط رقابتی امروز آماده می سازد.

 در این استانــدارد ، الزامات یک سیستــم مدیریت کیفیت برای مواردی مشخص میگردد که یک سازمان نیازمند به اثبات توانایی خود در ارائه محصولاتیست که میبایست خواستـه های مشتری و الزامات قانونی مربوطه را برآورده نمایند.

هدف اصلی این استاندارد، ارتقای سطح رضایتمنـدی مشتریــان بوده و قابــلیت پیاده سازی و دریافت گواهینامه در تمامی زمینه های کاری را دارا می باشد. امروزه دریافت گواهینامــه 9001 ISO دلیلــی بر تعهــد سازمان ها نسبت به کیفیت و همچنین ارتقای آن از طریق اصلاح فرآیندها و بهبود مداوم در مقایسه با رقبا میباشد.

اخذ گواهی ایزو 9001
اخذ گواهی ایزو 9001

شاید این سوال نیز برای شما پیش آمده باشد که گواهینامه سیستم مدیریت کیفیت ایزو 9001 چیست و با جستجو در اینترنت و مقالات مختلف به دنبال دریافت مفهوم کاملی از آن باشید. امروزه اخذ گواهینامه ایزو 9001 به یکی از مهم ترین دغدغه های هر مجموعه تولیدی و سازمان ارائه دهنده خدمات تبدیل شده است؛ زیرا کسب این گواهینامه ادله ای محکم برای اثبات مدیریت کیفیت و رضایت مشتریان از آن مجموعه است. از اینرو، ایزو 9001، پذیرفته ترین و کاربردی ترین استاندارد برای سیستم مدیریت کیفیت در سراسر جهان به شمار می آید. به همین منظور قصد داریم تا در این مطلب به بررسی چیستی و اهمیت اخذ گواهینامه ایزو 9001 صحبت کنیم. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص هستید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

گواهی ایزو 9001 چیست؟

سیستم مدیریت کیفیت ایزو 9001 محبوب ترین استاندارد برای سنجش کیفیت سیستم های مدیریتی در جهان است که بیش از 1 میلیون سازمان دارای این گواهینامه در 180 کشور در سراسر جهان هستند. استاندارد 9001 تنها استاندارد موجود در میان استانداردهای منتشر شده توسط سازمان بین المللی استاندارد (ISO) است که می تواند برای ارزیابی عملکرد و انطباق آن با استانداردهای وضع شده استفاده شود. ایزو 9001 همچنین مبنای استانداردهای خاص صنعت مانند ISO 13485 (تجهیزات پزشکی)، IATF 16949 (خودرو)، AS/EN 9100 (صنایع هوایی) و استانداردهای سیستم مدیریت مانند ISO 45001 و ISO 14001 است که به طور گسترده و به صورت همه گیری در همه جا وجود دارند.

تفاوت ایزو 9001 با ایزو 9000

ایزو 9000 نیز همانند ایزو 9001 بر مبحث مدیریت کیفیت تمرکز دارد اما یک استاندارد کاملا جداگانه از ایزو 9001 است و هم اکنون، استاندارد ایزو 9001 محبوب ترین و مقبول ترین نوع استاندارد برای سیستم های مدیریت کیفیت است. 

اهمیت اخذ گواهی ایزو 9001

گواهینامه ایزو 9001 توانایی سازمان شما را در برآوردن خواسته های مشتری و البته تلاش شما را برای بهتر شدن و بهبود کیفیت محصولات و خدمات تان نشان می دهد. بنابراین، بسیاری از خریداران به دنبال مشاهده و اطمینان از وجود گواهینامه ایزو 9001 در رزومه تولید کنندگان و ارائه دهنده خدمات هستند تا ریسک خرید محصولات یا دریافت خدمات بد را از بین ببرند. یک شرکت دارای گواهینامه ایزو 9001 با کاهش نرخ خطا و تلفات و افزایش بهره وری به پیشرفت های قابل توجهی در کارایی سازمانی و کیفیت محصول دست یافته است.

هنگام صدور این گواهینامه، شرکت صادر کننده گواهی تایید می ‌کند که سیستم ‌های مدیریتی سازمان مطابق این قوانین الزام ‌آور رفتار می کنند و قوانین خاص با توجه به شرایط در حال توسعه و در مواقع نیاز بازنگری می ‌شوند تا تداوم آن تضمین ‌شود. البته باید توجه کرد که این گواهینامه برای هیچ سازمانی جنبه نمایشی ندارد و نکته مهم حفظ عملکرد سیستم مدیریت کیفیت پس از اخذ این گواهی است.

صدور گواهینامه ایزو 9001 برای چه کسانی ضروری است؟

گواهینامه سیستم مدیریت کیفیت ایزو 9001 برای نوع کالا یا خدمات صادر نمی شود؛ بلکه این گواهی به افرادی اعطا می گردد که تولید کننده محصولات و یا ارائه دهنده خدمات هستند و کیفیت نحوه فعالیت آن ها را مشخص می کند. به این ترتیب بخش های مختلف سازمان نظیر تولید محصولات یا ارائه خدمات، کلیه بخش های فروش، بازاریابی، بخش مالی، ارتباطات، منابع انسانی، اسناد، توسعه طراحی، مطالعات و تحقیقات، تدارکات، حمل و نقل و حتی فعالیت های مدیریت ارشد نیز برای اخذ آن دخیل هستند.

گواهینامه ایزو 9001: دلایلی که کسب و کار شما به این گواهی نیاز دارد

در دنیای تجارت، شهرت همه چیز است. طبیعی است که مشتریان نخواهند سرمایه و موقعیت خود را در معامله با بیزنس های ضعیف و متزلزل به خطر بیندازد. اینجاست که گواهینامه های کیفیت وارد عمل می شوند و شرکت هایی که موفق به اخذ این گواهی شده اند، سهم بیشتری را بازارهای داخلی و بازارهای خارجی در دست دارند. شرکتی که گواهینامه ایزو 9001 را دریافت کرده است ، تعهد خود را برای مدیریت کیفیت بالاتر که بر برآوردن نیازها و خواسته های مشتریان تمرکز دارد، نشان می دهد.

شرکت ‌های دارای این گواهینامه به دنبال بهبود فرآیندهای حیاتی مرتبط با تجارت خود هستند. این که ادعا کنید محصولات، خدمات و فرآیندهای شرکت شما درجه یک هستند یک چیز است و اثبات چنین ادعاهایی کاملاً چیز دیگری است. گواهینامه معتبر ایزو 9001 نشان می دهد که سازمان های دارای این گواهی با استانداردهای تعیین شده توسط صنعت  خود مطابقت دارند و گواهی خود را از یک شرکت ثبت کننده معتبر و بین المللی دریافت نموده اند.

مراجع صادرکننده گواهینامه ایزو 9001 چه کسانی هستند؟

یکی دیگر از سوالاتی که در ذهن بسیاری از افراد وجود دارد این است که برای اخذ گواهی ایزو 9001 به کجا باید مراجعه نمایند و چه مراحلی را باید طی کنند. پاسخ سوال اول این است:

همانطور که در بخش پیشین به این موضوع اشاره کردیم، گواهینامه ایزو 9001 توسط نهادها و مراجعی که توسط سازمان بین المللی ایزو تایید شده اند، صادر می شود. پس از برآوردن الزامات استاندارد ایزو 9001 این مرجع با اجرای یک ممیزی مستقل، بررسی می کند که آیا سیستم مدیریت کیفیت شما بر مبنای الزامات ایزو 9001:2015 پیاده سازی شده است یا نه. در صورتی که شما موفق به پیاده سازی صحیح این الزامات شده باشید، گواهی ایزو 9001 توسط مرجع ذی صلاح برای شما صادر می شود.

برای یافتن پاسخ سوال دوم، بخش بعدی که راجع به الزامات استاندارد ایزو 9001 است را مطالعه نمایید.

 

 

الزامات سیستم مدیریت کیفیت (ایزو 9001)

الزامات سیستم مدیریت کیفیت در واقع همان قوانین و مقرراتی هستند که در متن استاندارد ایزو 9001 درج شده اند. این الزامات شامل موارد زیر می باشند:

  • کنترل و مدیریت بهینه فرآیندهای درونی سازمان به وسیله بازنگری در تعاریف، خط‌مشی شغلی
  • ایجاد و ایفای نقش رهبری
  • برنامه ریزی مدون و تلاش برای تغییرات تا رسیدن به نتایج مورد انتظار
  • شناسایی نقاط ضعف و برگزیدن راه حل هایی برای برطرف نمودن آن ها
  • شناسایی نقاط قوت و تبدیل آن ها به فرصت ها
  • مدیریت بهینه کلیه منابع در دسترس (منابع انسانی همچون کارمندها و منابع ابزاری همچون تجهیزات)
  • ایجاد گزارش های دوره ای و اطلاعات مستند (همانند دستورالعمل های شغلی، روش ها، نقشه ها، پرونده ها و مواردی از این دست)
  • نظارت مداوم بر نحوه عملکرد سازمان (به وسیله کارهایی همچون اندازه گیری، ممیزی، بازبینی و غیره)
  • پیگیری مشکلات به وجود آمده و اتخاذ راهکارهای درست برای برطرف نمودن آن ها
  • بهبود تمامی فرآیندهای درون سازمانی و برون سازمانی برای نتیجه گیری بهتر

کلیه این الزامات به کمک تیمی از کارشناسان هیوا در شرکت شما اجرا می شود تا موفق به اخذ این گواهینامه شوید. این درست است که شما برای اخذ ایزو 9001، هزینه ای را می پردازید؛ اما این مبلغ یک هزینه اضافی نیست. بلکه یک سرمایه گذاری فوق العاده برای کاهش هزینه ها، افزایش پرستیژ تبلیغاتی و تقویت چهره برند شما در نگاه مشتریان است. کارشناسان ما در هیوا به شما کمک می کنند تا ضمن برآوردن الزامات ایزو 9001، موفق به اخذ این گواهی شوید.

یکی از بندهای استاندارد ایزو به این قرار است:

سازمان باید دامنه و کاربرد سیستم مدیریت کیفیت را برای سازمان خود تعیین کند تا بتواند هدفش را مشخص نماید.

پس شما برای دریافت گواهی ایزو باید ابتدا راجع به دو مورد زیر تصمیم گیری نمایید:

  1. قصد پیاده سازی این استاندارد را در کدام یک از بخش ها، فرآیندها، محصولات و یا خدمات خود دارید.
  2. الزامات مربوط به شرکت شما که باید پیاده سازی و اجرا شود.
مزایای اخذ گواهی ایزو 9001

در این بخش از مطلب، با مزایای دریافت گواهی ایزو 9001 صحبت می کنیم.

1. برآوردن الزامات خاص

مواقعی وجود دارد که مشتریان به صراحت اعلام می کنند که فقط با فروشندگان دارای گواهی ISO 9001 تجارت می کنند. همچنین الزامات قانونی و مقرراتی مختلفی وجود دارد که شرکت‌ ها را موظف می‌ کند تا گواهینامه ایزو 9001 را دریافت کنند تا اطمینان حاصل شود که تمام قوانین فعلی را رعایت کرده و از آسیب‌ های قانونی آینده جلوگیری می ‌کنند.

2. فرصت بیشتر برای جذب مشتریان جدید

پس از دریافت گواهینامه، می توانید آن را آشکارا تبلیغ کنید و توجه مشتریان بالقوه ای را که ترجیح می دهند با شرکت های دارای گواهی ایزو معامله کنند، جلب کنید. به عبارت دیگر، گواهینامه ایزو 9001 می تواند راه را برای دسترسی شما به بازارهای جدیدی که قبلاً خارج از دسترس شما بودند، هموار کند. به عنوان مثال، اگر قبلاً فقط می ‌توانستید با بخش دولتی کار کنید، اکنون بخش خصوصی به روی شما باز می ‌شود و بستن قراردادهای پرسود به رویایی در دسترس تبدیل می‌ شوند. ضمن اینکه می توانید برنده اغلب مناقصات تجاری باشید.

3. افزایش تمرکز کارمندان در انجام وظایف

اخذ این گواهینامه به کارمندان شما کمک می کند تا بر روی وظایف محوله به آن ها تمرکز کنند. گواهینامه ایزو 9001 به شما توصیه می کند که یک کتابچه راهنمای خدمات مدیریت کیفیت تحت عنوان (QMS) تهیه کنید. اطلاعات مندرج در دفترچه راهنما به کارمندان شما کمک می کند تا روی آنچه مهم تر است تمرکز کنند و کارایی آن ها را افزایش دهند. یک کتابچه راهنمای QMS همچنین انتظارات روشنی را برای کارمندان شما از طریق اهداف کیفی و شرح وظایف ارائه می‌کند و به کارمندان شما کمک می‌ کند تا سرعت عمل خود را بالا ببرند و عملکرد عملیاتی خود را بهبود بخشند.

4. افزایش رضایت مشتری

گواهینامه ایزو 9001 با اعمال استانداردهای کیفیت سختگیرانه در همه جا به افزایش رضایت مشتری کمک می کند. به عبارت ساده، محصولات و خدمات شما نه تنها خواسته های اعلام شده مشتریان شما، بلکه الزامات ضمنی آن ها را نیز برآورده می کند. با رضایت بیشتر مشتری شکایات کمتر و سیستم بهتری برای حل و فصل مشکلات به وجود می آید. افزایش رضایت مشتری به معنای رونق گرفتن کسب و کار مشتریان شما است.

سخن پایانی

در این مطلب راجع به اهمیت اخذ گواهینامه ایزو 9001 توسط شرکت ها و دلایل ضرورت دریافت آن صحبت کردیم. برای دریافت مشاوره مدیریت و اجرای پروژه های مرتبط با سیستم مدیریت، با شرکت بین الملل مهندسی هیوا در ارتباط باشید.

منافع و نتایج مورد انتظار پس از اجرای پروژه استقرار استاندارد

پس از تحقق اهداف پروژه ، انتظار می رود نتايج زير در مجموعه سازمان حاصل گردد:

وجود ساز و كاری برای شناسایی و ارزیابی ریسک ها و اعمال اقدامات كنترلی و در صورت امكان ، تغيير در سياستها

دستيابی به سر آمدی عملكرد درعرصه رقابتی و ارائه خدمات مطلوب در راستای تأمين منافع و جلب رضايت ذينفعان

ايجاد استمرار و پايداری در طراحی و اجرای برنامه های عملياتی و افزايش كارايی و اثر بخشی برنامه ها

 سیستم خرید کالا و خدمات و سیستم نگهداری و تعمیرات تجهیزات و ماشین آلات

جامعيت برنامه های اجرايی در تمامی سطوح و در نظر گرفتن تمامی ذينفعان

سیستم مدیریت دانش سازمانی ، نظام آموزشی ، انگيزشی و نظام پیشنهادات

نظام سازمانی و سیستم طبقه بندی مشاغل (شرح مشاغل و مسئولیتها)

 سیستم ساماندهی محیط کار (5S) و سیستم دبیرخانه و آرشیو اطلاعات

توانايی مديران ارشد در شناخت وضعيت موجود در کوتاهترین زمان

وجود ساز و كاری برای سنجش و تحليل عملكرد در ابعاد مختلف

نظام مند شدن تمامی فعاليتها و فرايندهای داخلی كسب و كار

ساز و كاری برای طراحی و اجرايی كردن استراتژيها و اهداف

هدفمند شدن فعاليتهای سازمان و توسعه يافتگی متوازن

 شناسایی فرآیندهای کاری و شاخصهای کلیدی سازمان

 سیستم ارزیابی و رتبه بندی پیمانکاران و تأمین کنندگان

 سیستم اطلاعاتی گزارشات و تجزیه و تحلیل داده ها

سیستم محاسبات قیمت تمام شده محصولات

سیستم برنامه ریزی و کنترل تولید

سیستم انبار و کنترل موجودی

سیستم فروش و بازاریابی

سیستم بازرسی و آزمون

 سیستم مدیریت جلسات